Следвайте Гласове в ТелеграмБившият италиански премиер Джулиано Амато заяви в публикувано

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБившият италиански премиер Джулиано Амато заяви в публикувано
Коментари Харесай

Бивш италиански премиер: Франция свали наш пътнически самолет при опит да убие Кадафи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Бившият италиански министър председател Джулиано Амато съобщи в оповестено през днешния ден изявление, че през 1980 година ракета на френските военновъздушни сили инцидентно е свалила пътнически аероплан над Средиземно море при несполучлив опит за убийството на тогавашния либийски водач Муамар Кадафи, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

В изявление за римския ежедневник " Република " Амато прикани френския президент Еманюел Макрон да опровергае или удостовери изказванието му за повода за злополуката на 27 юни 1980 година, при която починаха всичките 81 души на борда на италианския пътнически аероплан. Експремиерът Амато съобщи, че е уверен, че Франция е блъснала самолета в опит да смъкна либийски боен аероплан. Той призна, че не разполага с неопровержими доказателства, само че добави, че Италия е предизвестила Кадафи и по тази причина либиецът, който се е прибирал в Триполи от среща в Югославия, не се е качил на либийския боен аероплан.

Причината за злополуката е една от най-отдавнашните неразкрити загадки в модерна Италия. Някои настояват, че по време на полет от Болоня до Сицилия на борда на реактивния аероплан е избухнала бомба, а съгласно други разбора на останките, извадени от морското дъно години по-късно, демонстрират, че той е бил ударен от ракета.  Радарните следи демонстрират, че по време на рухването на самолета в тази част на небето е имало раздвижване от самолети. 

" Най-достоверната версия е тази за отговорността на френските военновъздушни сили, които в съучастничество с американците са взели участие в конфликт в небето довечера на 27 юни ", споделя Амато. НАТО планираше да " симулира обучение с доста самолети в деяние, по време на което трябваше да бъде изстреляна ракета " за Кадафи, прибавя експремиерът. 

След злополуката публични представители на Франция, Съединени американски щати и НАТО отхвърлиха да е имало военни дейности в небето тази нощ.

45-годишният френски президент Еманюел Макрон е бил малко дете, когато италианският пътнически аероплан е паднал в морето покрай дребния италиански остров Устика, напомня АП. Канцеларията му съобщи, че към този момент няма да разяснява незабавно изказванията на Амато.

Италианската премиерка Джорджа Мелони прикани Амато да каже дали разполага с съответни детайли в поддръжка на изказванията си, с цел да може нейното държавно управление да организира в допълнение следствие. Думите на експремиера " заслужават внимание ", съобщи Мелони в изказване, публикувано от нейната канцелария, само че в същото време означи, че някогашният министър председател е прецизирал, че изказванията му са " плод на персонални умозаключения ".

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР